ARGUMENT

Acest blog a fost creat, pentru a ușura comunicarea între profesor și elevi, fiind o platformă utilă pentru postarea lecțiilor și a testelor de evaluare de către profesor și a unor materiale de către elevi(referate, eseuri, prezentări ppt, etc.). Sper ca blogul să fie util atât elevilor mei de la Liceul Teoretic "Emil Racoviță" Vaslui, cât și colegilor profesori sau elevilor din alte școli.

Mai jos sunt prezentate materiale folosite la orele de religie, urmând ca , în funcție de nevoile elevilor, să fie adăugate noi documente.
Vizitatorii pot să posteze materiale sau să comenteze postările mele, precum și să adreseze întrebări la anumite teme de interes pentru ei.

De asemeni elevii clasei a XI-a F (stiinte sociale) isi pot consulta situatia scolara in pagina clasei

joi, 23 aprilie 2020

Clasa a XII-a. Catolicismul (Confesiuni creştine din ţara noastră)

Biserica Romano-Catolică a apărut în anul 1054, când a avut loc Marea Schismă între Biserica de la Răsărit şi cea de la Apus. Scindarea a avut numeroase cauze teologice şi neteologice, însă au primat cele teologice. Papa, în Apusul Europei, după căderea Imperiului Roman de Apus, devine cel mai puternic om. Începând cu 745-755, el devine şef de stat. Biserica Catolică are următoarele puncte doctrinare total diferite de ortodoxism: a) FILIOQUE - cel mai important - Duhul Sfânt purcede şi din Fiul, nu numai din Tatăl. b) PURGATORIUL - între Rai şi Iad ar fi un loc curăţitor numit "purgatoriu", în care merg sufletele celor ce nu şi-au ispăşit pe pământ anumite păcate, şi apoi se duc în Rai. c) SUPREMAŢIA PAPALĂ - papa se consideră capul suprem al Bisericii creştine, mai mare peste toţi oamenii. Dar în Biblie stă scris că Hristos este capul Bisericii (Efeseni 5:23, 1:22). d) INFAILIBILITATEA PAPALĂ - Conciliul Vatican I, în 1870, recunoaşte că papa nu poate greşi ca om în materie de credinţă, când predică, făcându-l egal cu Dumnezeu. Această dogmă nouă a fost combătută cu multă îndârjire de unii teologi mari catolici ca: Friedrich, Dollinger, Hefele şi alţii, chiar în Sinodul de la Vatican şi imediat după aceea, o parte din catolici s-au rupt de Roma, grupându-se sub numele de "vechii catolici". e) AZIMILE - ei săvârşesc Sfânta Euharistie cu azimă, ca evreii. f) IMACULATA CONCEPŢIE - afirmă că Maica Domnului este născută de la Duhul Sfânt, fără păcat strămoşesc. g) TRANS-SUBSTANŢIEREA - la sfinţirea Sfintelor Daruri catolicii nu fac rugăciune de invocare a Sfântului Duh. Nu au rugăciune de pogorâre a Sfântului Duh peste Daruri. h) CELIBATUL PREOŢILOR - preoţii catolici nu se căsătoresc - aceasta împotriva hotărârii Sinoadelor ecumenice ce au hotărât ca preoţii de mir să aibă familie. Hirotoniile lor nu se fac prin punerea mâinilor, aşa cum au lăsat Sfinţii Apostoli - ci prin ungere - ca în Lumea Veche. i) INDULGENŢELE PAPALE - se crede că prin cumpărarea unor bilete date de papă, se iartă păcatele. Ei afirmă că Sfinţii lor au prea multe fapte bune, n-au ce face cu ele, le dau papei, iar el vinde aceste merite prisositoare spre iertarea păcatelor. j) MIRUNGEREA - catolicii miruiesc copiii la 7-8 ani după botez şi numai arhiereii au acest drept.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate