” Dacă Dumnezeu nu există, nu pierzi nimic crezând în El, dar dacă El există şi nu crezi, atunci ai pierdut totul ” - Blaise Pascal
ARGUMENT
Acest blog a fost creat, pentru a ușura comunicarea între profesor și elevi, fiind o platformă utilă pentru postarea lecțiilor și a testelor de evaluare de către profesor și a unor materiale de către elevi(referate, eseuri, prezentări ppt, etc.). Sper ca blogul să fie util atât elevilor mei de la Liceul Teoretic "Emil Racoviță" Vaslui, cât și colegilor profesori sau elevilor din alte școli.
Mai jos sunt prezentate materiale folosite la orele de religie, urmând ca , în funcție de nevoile elevilor, să fie adăugate noi documente.Vizitatorii pot să posteze materiale sau să comenteze postările mele, precum și să adreseze întrebări la anumite teme de interes pentru ei.
De asemeni elevii clasei a XI-a F (stiinte sociale) isi pot consulta situatia scolara in pagina clasei
joi, 23 aprilie 2020
Clasa a X-a. Stilul gotic
Vom continua astăzi periplul nostru prin arhitectura locaşurilor de cult de-a lungul vremii...
Am ales ca astăzi să analizăm mai profund stilul gotic.
Stilul gotic este al doilea stil internaţional şi a apărut în secolul XII, fiind contemporan cu stilul romanic. Goticul se încadrează între secolele XII şi XIV, fiind răspândit în toate ţările Europei centrale, apusene, nordice şi ajungând până în Polonia şi în Carpaţi.
Termenul "gotic" a aparut în Renaştere şi a fost atribuit artei în perioada afirmării oraşelor. Viaţa socială era acum stabilă, în urma încetării năvălirilor barbare. Un factor social important era indepedenţa breslelor meşteşugăreşti.
Arhitectura este cea mai remarcabilă formă a artei gotice. Construcţiile caracteristice stilului gotic sunt: construcţiile civile şi militare, catedralele, primăriile, palatele de justiţie (Palatul de Justiţie din Rouen) şi locuinţele particulare, unele având dimensiunile palatelor (Palatul armatorului Jacques Couer din Paris).
Cetăţi întărite apar pe toată suprafaţa Europei. Oraşele medievale sunt sistematizate şi nucleul este piaţa publică cu un monument important - catedrala - spre care erau direcţionate toate străzile având ca limită porţi de apărare, coridor de strajă şi turnuri de observare şi apărare. Turnurile aparţineau breslelor care asiguraru paza continuă.
Un oraş medieval foarte bine păstrat este Carcassonne, în Franţa.
Contraforţi (stâlpi de susţinere în exteriorul zidurilor)
În perioada gotică, arhitecţii realizează bisericile cu un sistem de arcade sprijinite de ziduri şi susţinute de stâlpi situaţi în exteriorul clădirii (contraforţi).
Ferestrele sunt numeroase şi foarte alungite, prin care lumina pătrunde abundent şi este filtrată de vitralii.
Sculptura gotica pe faţadele bisericilor este reprezentată de statui-coloane imaginând siluete de regi şi profeţi cu aspect imobil, feţe austere, trupuri fără şolduri şi umeri. La începutul secolului XIII, sculptura se animă, figurile sunt juvenile, veşmintele au falduri ample.
Sculptura exterioară bogată, caracteristică stiului gotic
Catedrale impresionante s-au construit în Germania (Magdeburg, Köln, Lubeck, Bamberg, Naumburg, Leipzig, Erfurt, Nürnberg), în Anglia (La Lincoln, Salisbury, Wells, Cantembury, Gloucester, Lichfield), în Italia (la Milano - Domul, la Modena, Florenţa, Veneţia-Palatul Dogilor şi Ca D'Oro).
În secolul XV se realizează lucrări extraordinare, precum Pieta de la Villeneuve les-Avignon.
"Doamna cu Licornul" - tapiserie de lână şi mătase
În multe domenii tehnicile devin mai complicate, acum se remarcă şi la tapiserii care sunt acum fine si graţioase, precum "Doamna cu licornul " (tapiserie de lână şi mătase) care se află în prezent la Muzeul Cluny din Paris.
Catedrala "Sf. Mihail"din Cluj
În România stilul gotic a pătruns către mijlocul secolului XIII. Oraşele din Transilvania s-au dezvoltat în acel timp şi în arhitectura religioasă s-a impus acest stil (Biserica Sfantul Bartolomeu din Braşov, bisericile din Prejmer şi Bistriţa si mai târziu biserica evanghelică din Sebeş, în secolul XV, Biserica Neagră din Braşov, Catedrala Sfântul Mihail din Cluj-Napoca, Biserica Sfântul Niculae din Sighişoara).
Printre monumentele păstrate în bună stare, dar cu unele modificări şi adăugări în timp, se pot aminti: Castelul de la Bran din secolul XIV, Castelul Corvinilor din secolul XV. Remarcăm în arhitectura civilă din oraşele transilvănene Braşov, Sibiu, Sighişoara, modul de grupare a cartierelor, marcarea turnurilor breslelor, traseele străzilor, pieţele publice - acestea reprezentând elemente specifice oraşelor gotice, asimilate societăţii centrale şi apusene în secolele XIV, XV şi XVI. Pictura în România s-a păstrat la: biserica din Malancev, Catedrala Sfântul Mihail din Cluj-Napoca, Catedrala romano-catolică din Alba-Iulia.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu